Uitstapje

Zuiderzeemuseum

Looptijd: Gehele jaar

Verhaal van een rijke cultuur

In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Het gedeelte buiten de dijk hoort sindsdien bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeer-gebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Het buitenmuseum met zijn historische gebouwen en het binnenmuseum met zijn thematische tentoonstellingen brengen samen dit verhaal in beeld. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.

Binnenmuseum

In het binnenmuseum is momenteel de tentoonstelling ‘Kleren maken de vrouw’ te bezoeken. Ontdek wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat en ga zelf aan de slag om ook jouw kleding een langer leven te geven!

De tentoonstelling Kleren maken de vrouw is t/m 27 oktober nog dagelijks te bezoeken. Vanaf 28 oktober 2019 kan je de tentoonstelling alleen in de weekenden en vakanties bezoeken.

Een deel van het binnenmuseum is tijdelijk gesloten, ook de Schepenhal, en wordt vernieuwd om op 14 februari 2020 weer open te gaan.

Buitenmuseum

Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Weet jij nog waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken! En mis ook vooral niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op wonen en werken van vroeger. Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers met prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Faciliteiten
  • Babyverschoonruimte
  • Buitenterras
  • EHBO
  • Geschikt voor kinderen
  • Geschikt voor mindervalide
  • Lift
  • Parkeergelegenheid (gratis)
  • Restaurant
  • Toiletten

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum.

Binnenmuseum

De vaste tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee inclusief de Schepenhal is momenteel gesloten. De tentoonstelling Kleren maken de vrouw is t/m 27 oktober nog dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 17:00. Vanaf 28 oktober 2019 kan je de tentoonstelling alleen in de weekenden en vakanties bezoeken.

Buitenmuseum

Tot en met zondag 27 oktober is 2019 is het buitenmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.


Zuiderzeemuseum
Sluisweg 1
1601 MB Enkhuizen